Igår fick jag två jättefina auberginer av mamma och försökte komma på något att göra med dem! Det blev en slags köttfärslåda/moussaka. Jag tog av lite av färsröran innan jag saltade och gjorde en egen liten låda till småkillarna.
Skivad potatis
Skivad aubergine/äggplanta
Köttfärs
Lök
Vitlök
Krossade tomater
Färsk svamp
Salt, peppar, franska örter
Grädde ( ca 2,5 dl per form)
Fräs kött och blanda i grönsakerna, låt puttra ihop en stund. Lägg potatis i smord form, lägg på squashen och sist köttfärsröran. Slå över lite grädde och sätt in i ugn ca 45 min på 220 grader.
Igår testade jag en variant av laxpaj. Den blev lite lös så nästa gång får det vara lite högre värme och längre tid.
Glömde fota den dock!
Pajskal som förgräddas ca 15 min
Fylls med;
Lax skuren i tärningar
Halverade gula körsbärstomater
En bit hackad purjo
Kräftstjärtar efter önskemål, ca 1 dl
En burk tränad fetaost
Blanda 5 dl creme fraiche med 2 ägg, hackad dill, salt och citronpeppar. Slå över blandningen och grädda ca 1 h på 220 grader (bör funka bättre än när jag gjorde den).
Fick önskemål om att publicera recept på barnmat och här kommer det jag tillagade idag:
Pasta
Nötfärs
Tomat (klyftade)
Morot
Palsternacka
Lök
Vitpeppar och lagerblad
Jag kokade pasta, morot och palsternacka tillsammans i i ca 15 minuter. Kokade färsen ihop med tomat, lök och kryddor i annan kastrull under tiden. Slå av kokvatten och spara det, ta bort lagerblad och peppar. Mixa allt och spä med kokvattnet, det krävs en del när man har pasta som bas. Slå i en skvätt rapsolja. Klart!
Söndagsmiddagen idag blev lövbiffsrullader med murkelsås. Det blev supergott!
Jag använde:
lövbiff som jag bredde på dijonsenap och kryddade med salt och vitlökspeppar.
Skar morotsstavar och lök, la på köttet och rullade ihop. Fäste med en pinne så de inte öppnar sig.
Fräs i smör/olja på båda sidor. Häll över vatten, buljongtärning, lite soya och lite kantarellfond.
Låt koka ca 25 min och ta sedan upp köttet. Häll i hackade murklor (konserverade, sköljda) och matl.grädde. Salta och tillsätt ev lite mer fond vid behov! Red av majsenamjöl. Lägg tillbaka rulladerna och servera.
Jag gillar att baka småkakor och igår gjorde jag och 4 barn (!) en chokladkaka till fikat. Jag använde choklad med passionsfrukt smak, det gjorde kakorna något syrliga det blev gott! Havregrynen gör kakorna lite extra frasiga.
1 dl farinsocker
130 g smör
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,75 dl havregryn
0,5 tsk bakpulver
100 g choklad
En nypa salt
Blanda smör och socker, kläck i ägget och blanda. Blanda alla torra ingr. och häll i smeten. Klicka ut på plåt och grädda i 180 grader ca 11 minuter.
Jag gör en del barnmat själv, dels för att det är billigare och man vet exakt vad som är i och dels för att jag tycker att det är kul!
Frysen behövde fyllas på med fiskrätter så idag blev det torskgryta.
Jag använde:
Potatis
Jordärtsskockor (inte en igelkott som det ser ut på bilden...)
Purjolök
Ärtor
Torsk
Vitpeppar och dill
Kokte grönsaker/rotfrukter för sig själv i ca 20 min. Sedan kokte jag torsk och vitpeppar ca 12 min. La i en bunke och körde med stavmixer, blandade i dill och smör. Spädde med lite kokvatten från grönsakerna.
Det blev smaskens, killarna åt hela portionen i ett naffs!
Hade lite frukt som höll på att bli övermogen med till efterrätt kokte jag äpplen, päron, aprikoser, en banan och några katrinplommon. Färgen blev lite tråkig men smaken var god!
Idag blev det riktig husmanskost. Jag använde mig av savoykål för jag gillar den fluffiga" konsistensen mer än vanlig vitkål.
Älgfärsen kryddades och späddes med skorpmjöl. Sedan hade jag i vispgrädde eftersom älgköttet är lite torrt. Men med en skvätt grädde i så behöver man inte blanda i något fläskkött.
Jag fräste på paketen och gräddade färdigt i ugnen.
Detta blev årets dessert på nyår. Den blev god och uppskattad!
4 äggulor
1,5 dl socker
0,5 dl punschessens (finns vid drinkmixer i affären)
3 dl socker
mjölkchoklad
Vispa ägg och socker. Vispa grädden för sig. Blanda punschen i äggsmeten och blanda sedan med grädden. Smält chokladen och ringla i under omrörning så att det blir lite "klumpar". Häll upp i plastglas och in i frysen ett dygn.
Ta ut en stund innan servering och stjälp upp den på tallriken.
Jag serverade jordgubbar och hallon som jag blandat med limejuice och lite socker.